tisdag 20 mars 2012

I ett hårt liv bygger man murar för att stöta bort smärta.

Men när spärren släpper och du låter mitt hjärta röra vid ditt min älskade kämpe. Värt allt guld i världen.

Ett starkt ögonblick av värme och lycka i livet som alltid finns kvar.
Jag kommer tillbaka som jag lovat vännen, jag ska ta emot dig med öppna armar så att du kan känna mitt hjärta slå för dig.

Saknaden.

torsdag 8 mars 2012

Ord som inte sager tillrackligt.

Sitter ensam nu, ute vid bordet utanfor vart enkla rum, mina magiska systrar har lagt sig. Ett narapa utbrunnet stearinljus lyser upp sa att jag kan skriva ner mina ord pa pappret. Utover det sken den ikvall klotrunda nastan sjalvlysande manen ger sa ar det min enda ljuskalla nar kvallsmorkret lagt sig over byn.

Nagon meter bort pa samma veranda star var granne Nana, byns hovding. Han borstar tanderna och spottar tandkramsvattnet over racket, precis som jag gjorde nyss. Ytterligare nagon meter bort ligger grannfrun utslagen pa en matta med sina tvillingar kivandes om hennes brostmjolk. De ligger under bar himmel och jag tycker att det ser mysigt ut, far nastan lust att tyst krypa ner bredvid.

Syrsorna ger som alltid i fran sig ett lugnande surr som jag sa tydligt kan hora utan att ens spanna oronen. En trumma hors avlagset, takten ar langsam men bestamd och jag tror mig ocksa hora att det sjungs dartill. Ur hovdingen rum hors en man prata pa vilket jag tror ar Twi, det ar radion som hors och den ger tyvarr aven i fran sig ett storande brus.

Jag ar trott och gaspar bade en och tva ganger medan jag stretchar handen for att undvika skrivkramp. Borde ga och lagga mig i sangen, badda in myggnatet under madrassen och trilla over i min vilda dromvarld. Men jag mar sa bra nu, temperaturen ar perfekt och luften kanns len mot min rodblossiga hud. Palmerna omkring ser sa stolta och fridulla ut i manskenet, om det inte vore for ett par galna getter en bit bort sa kanns byn som lugnet sjalv just nu.

I mitt huvud snurrar tankar och intryck efter annu en handelserik dag tillsammans med varldens finaste barn. Deras leende ogon etsar sig fast i mitt hjarta och satter djupa spar i min sjal. Sa mycket gladje som jag far kanna har varenda dag. Jag ger av min karlek till barnen och far sa otroligt mycket mer tillbaka. Varlden ar sa orattvis ibland, barnen har fortjanar allt de kan fa. Sa glad jag ar att jag kan fa dem att le varenda dag nar jag ar har, ett leende fran en oskyldig liten sjal har ar vart precis vad som helst.

Om ett par veckor sitter jag inte langre har om kvallarna och njuter av lugnet i sjalen. Jag far inte langre borja dagarna med att se deras glittrande ogon och leenden rakt fran hjartat. De kommer inte springa fram fran alla hall och kanter och krama mig lange och halla mig i handen. Ingen kommer sjunga ”baa baa lilla lamm” sa fint som bara dem gor. Nar jag tanker pa det kryper tararna fram.

Ingenting blir nagonsin som vanligt hemma igen. Nu ar hemma lika mycket har i byn for mig, jag lamnar en del av mitt hjarta har hos mina alskade barn.

Hem till verkligheten, verkligheten som nu kanns sa overklig. Samtidigt som inget nagonsin kants sa overkligt som livet har pa besok i deras verklighet.

Ett brev att spara

Jag tänkte att ni fina och trogna läsare ska få ta del av ett fint brev jag fick skrivet till mig igår. Brevet är från Daniel 13 år här på barnhemmet, vi har kommit varandra nära och han är helt fantastisk liksom alla de andra begåvade barnen här.

Hello madam Annika, I am riting this lether for you. I am very happy to met you her. How a you. If you go to Sweden tell your mothers that I wan´t you to come her every 1st December. I love you Annika and if you go to Sweden tell your fathers that, I wan´t hera  to come her every 6th march. And if you go to your community tell Jesper that I want to see hera face
(Etc) …… ….. …. …. …
….. …. …. ….. ……. …
This is the date I rite this lether to you 7th march 2012

Daniel Poll gagiliss (han har lart sig saga polkagris och jag antar att det ar det han skrivit) Black Man

Mitt hjärta smälter så klart, jag tror att detta fina handskrivna brev får följa med hem och ramas in!
En liten inblick i hur fina barn jag är i kontakt med under min tid här i Ghana.

fredag 2 mars 2012

Insamlingens nytta

Vill an en gang tacka alla ni fina som generost bidragit till min insamling for att hjalpa de underbara barnen har pa Shalom orphanage. Jag har skrivit tidigare om summan pa 4500 kronor vi lyckades fa ihop innan jag for i vag.
Som ni redan vet blev den forsta investeringen i pengarna manga otroligt lyckliga barn pa stranden i Kokrobite, en fantastiskt lyckad dag for oss alla och minnena av deras lyckliga sanger kanns fortfarande som om det var igar i mitt hjarta.

Nasta inkop som gjordes efter att ha disskuterat med Alwin och Susanna om vad som mest behovdes for barnen var 30 stycken bra tallrikar att ata pa. Ocksa koptes en battre kniv till kokerskorna Victoria och Adfoa for att underlatta matlagningen.
Under resten av tiden jag varit har utan att ha haft mojlighet till uppdatering har jag hunnit investera insamlingspengar i 10 stycken plaststolar, 30 muggar till alla barnen att dricka ur och aven 36 skedar.
Barnen har fatt tallrik och mugg med deras namn pa och alla stolar har fatt texten "Shalom orphanange" i ryggen. Skedarna anvands inte sa flitigt an da barnen ar sa pass vana att ata all mat med hogerhanden, vilket for ovrigt ar det vanligaste sattet att ata pa har i Ghana overhuvudtaget.

Efter att ha varit med om flera skyfall har pa plats i barnhemmet och ha fatt sett skadorna de orsakar ville jag mer en garna lagga pengar pa att underlatta vid dessa harda vader. Taket i ena rummet ar tyvarr daligt byggt och borjar sacka ihop mer och mer vilket innebar att de enorma vattenmassorna lattare tar sig igenom taket och varje regn innebar ofrivillig inomhuspool. Jag fick berattat for mig att Alwin ville gora en pelare i mitten av rummet for att stotta upp huvudbalken med hjalp av cement och "ironrods" och darmed gora taket stabilt igen. Jag bestamde mig for att lagga pengarna pa detta sa jag kopte 2 sackar cement for andamalet och Susanna har kvar ironrods sedan tidigare, traplankor for att hjalpa till att forma cementet lanades fran Gabriellas bank och bordsbygge. Nar killen som bygger detta ar klar ska jag betala lon for hans och medhjalparens arbete.

Jag vet inte i nulaget hur mycket pengar som kommer atersta efter detta men hoppas pa att resterande kan anvandas till att tata taket ytterligare sa att de slipper alla regnmassor inomhus helst sa gott som helt och hallet.

Tack aterigen for att ni hjalpt mig gora detta arbete mojligt!